Vaccineren

Vaccinatie is een veilige en effectieve manier om dieren te beschermen tegen infectieziekten, veroorzaakt door ziektekiemen. Veel dieren in Nederland worden gevaccineerd, net zoals de mens zich via vaccinatie beschermd tegen bijvoorbeeld mazelen, difterie, tetanus, rode hond, kinkhoest en polio. De meeste vaccinaties bij huisdieren dienen jaarlijks herhaald te worden. 

Vaccineren is niet altijd meer verplicht

sinds 2016 is het ook toegestaan om een titerbepaling in het paspoort te hebben in plaats van een vaccinatie.

Titerbepaling

Een titerbepaling is een bloedtest waarmee de hoeveelheid antilichamen tegen een bepaalde ziekte in het bloed wordt bepaald. Het bloed moet worden afgenomen om deze test te kunnen doen. Bij een titerbepaling wordt er gekeken of er antilichamen tegen specifieke ziektes aanwezig zijn in het bloed. Wanneer deze antilichamen aanwezig zijn, is er geen reden om tot vaccineren over te gaan. Onze voorkeur gaat uit naar een titerbepaling.

Toch vaccineren?

Mocht je er voor kiezen om toch te vaccineren in plaats van een titerbepaling dan moeten wij om een vaccin bewijs vragen van een cocktail vaccinatie. 
Vaccinaties voor Ziekte van Weil (Leptospirose) en Kennelhoest (Bordetella) zijn niet verplicht.

Kennelhoest wordt afgeraden.

De kennelhoest vaccinatie is wettelijk geen verplichting. Wij vragen juist om GEEN kennelhoest vaccin te geven. Dit vanwege het besmetting gevaar bij andere honden. Na de vaccinatie scheidt de hond 6 weken lang stoffen uit waar andere honden ziek van kunnen worden.